Project: Microkrediet voor rurale westen van Honduras

Germán Pineda

Germán Pineda

German is een veelzijdige ondernemer. Met een microkrediet zette hij zowel een koffieplantage als een winkel op. Met een nieuw krediet kan hij zijn winkel bevoorraden.

 

Laatste update van Germán

20 februari

Honduras' meest veelzijdige koffieboer Germán Pineda vroeg om een microkrediet om te investeren in zijn koffieplantage en winkel. Hoe is het nu met hem?

+ Lees meer- Lees minder

Veelzijdig ondernemer is man van zijn woord


Met zijn grootste krediet ooit (€2.954) had de veelzijdige ondernemer Germán Pineda duidelijke plannen. Zijn winkel moest bevoorraad en zijn koffieplantage uitgebreid. Hij blijkt een man van zijn woord. Het krediet was goed voor een hoop nieuwe winkelproducten en de aankoop van een extra stuk grond. Van de winst die deze investeringen opbrachten, kocht hij een auto met laadbak voor zijn koffieplantage. Olé, Germán! Of toch niet?

 

Een inkomen, maar onregelmatig


In boerengemeenschappen als die van Germán, hebben de meeste mensen een instabiel inkomen. Vlak na de oogst is er geld, maar daarna raken de huiskassen met de dag leger. Ook Germán heeft daar last van: ‘Verdien ik in het hoogseizoen €187 per week aan de winkel, op het dieptepunt is dat nog geen €40. In de piek verkoop ik in één week dezelfde hoeveelheid boter die ik anders in een maand verkoop. Onze financiële situatie blijft lastig.’

 

Gelukkig ook koffieplantage


Gelukkig heeft Germán de koffieplantage nog. Aan zijn 4 hectare land verdient hij per oogst €3.700, genoeg om 6 mensen in dienst te nemen. Hij is dan ook de laatste om de klagen. ‘Dankzij de microkredieten zijn mijn bedrijven met 50% gegroeid, kan ik mijn eigen familie onderhouden en 6 andere gezinnen aan een inkomen helpen’, vertelt hij trots. Zie je wel, dus toch: Olé, Germán!

 

Dit is de laatste update van Germán.

 

Germán Pineda's plan

Microkrediet voor veelzijdige koffieboer in Honduras

Germán Pineda is koffieboer in het westen van Honduras. Een veelzijdige koffieboer, mogen we wel zeggen. Naast de koffieplantage heeft Germán verschillende handeltjes, waaronder een winkel. Hij heeft investeringskapitaal nodig en heeft daarvoor een microkrediet aangevraagd van €2954. ‘Met het microkrediet kan ik investeren in mijn koffieplantage en onze winkel bevoorraden’, legt hij uit.

Niet meer naar de V.S.

‘Sinds de microkredieten is onze financiële situatie verbeterd’, vertelt Germán. ‘Ik moet hard werken, maar dankzij de microkredieten en de extra inkomsten die ze genereren, kan ik mijn gezin onderhouden. In Honduras willen veel mensen naar de Verenigde Staten. Daar vind ik wél werk, denken ze. Eerst dacht ik dat ook. Maar ik weet nu dat het voor mij beter is om hier in Honduras te blijven.’

Investeren in koffieplantage

Germán heeft meerdere microkredieten gehad. Een deel investeerde hij in de koffieplantage. Zo kocht hij een molen om de koffiebonen uit de koffiebessen te halen. De koffiebonen legt hij te drogen in de zon, totdat ze klaar zijn voor transport. De molen is aan een goede onderhoudsbeurt toe. ‘Geen probleem, met mijn nieuwe microkrediet’, zegt Germán tevreden.

Gestage uitbreiding met microkrediet

Germán gebruikte microkrediet ook om verschillende handeltjes op te zetten. ‘In 1995 begonnen we met een microkrediet van €185 een winkel’, vertelt hij. ‘Daarna kochten we een koelkast, een vriezer en extra koopwaar in. Weer later begon ik een werkplaats waar we autobanden repareren. Met de inkomsten betalen we de kredieten terug.’

Foto's van Germán

Over dit project

Ruraal microkrediet westen Honduras


Met hulp van Cordaid Microkrediet geeft lokale partner PILARH microkredieten aan kleine ondernemers en boeren in het arme, rurale westen van Honduras. Door armoede en een gebrek aan  geschikte financiële diensten is de behoefte aan microkrediet juist daar erg groot. 90% van de microkredieten van PILARH wordt uitgegeven op het platteland. De overige 10% in plattelandssteden.

Microkrediet is hard nodig

Kleine ondernemers hebben de microkredieten hard nodig. Bij banken kunnen ze niet terecht. Ze voldoen niet aan de voorwaarden die banken stellen. Bovendien zijn de leningen vaak te groot. Met de microkredieten van Pilarh kunnen kleine ondernemers hun bedrijfje starten of uitbreiden. Boeren gebruiken hun microkrediet bijvoorbeeld om land, zaaigoed, kunstmest, gereedschap of machines te kopen. Winkeliers investeren het krediet in koopwaar, bakkers in ingrediënten en bakvormen.

Ook sparen

Geld lenen is prima, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat iemand zijn leven lang afhankelijk is van krediet. Daarom kun je bij Pilarh ook sparen. Ondernemers kunnen geld opzijzetten voor hun bedrijf of voor als ze oud of ziek worden. Pilarh moedigt ondernemers aan om hun kinderen het belang van sparen te leren. Er zijn speciale spaarrekeningen voor kleine kinderen, tieners en jonge ondernemers.

Over de ondernemers

Veel ondernemers dromen ervan om een bedrijfje te starten. Om te beginnen zoeken we investeerders voor 300 ondernemers binnen dit project. Daarna volgen er natuurlijk meer. Volg de verhalen en vorderingen van enkele ondernemers!

 • Aurelio Pérez

  Aurelio Pérez

  man, Honduras, Landbouw

  Met zijn vrouw en 4 volwassen kinderen bewerkt Aurélia zijn eigen koffieplantage. Met microkrediet wil hij grondstoffen en een extra stukje land kopen.

 • Carlos Calderón

  Carlos Calderón

  man, Honduras, Productie

  Carlos heeft samen met zijn broers een timmermansbedrijf opgezet. Met hun microkrediet investeren ze in machines en grondstoffen als hout, vernis en glas.

 • Germán Pineda

  Germán Pineda

  man, Honduras, Landbouw, Detailhandel

  German is een veelzijdige ondernemer. Met een microkrediet zette hij zowel een koffieplantage als een winkel op. Met een nieuw krediet kan hij zijn winkel bevoorraden.

 • Domingo Pérez

  Domingo Pérez

  man, Honduras, Landbouw

  Domingo wil zijn koffieplantage uitbreiden. Met een microkrediet schaft hij koffieplantjes en mest aan. Hij heeft zijn oog laten vallen op een stuk grond om zijn plantage uit te breiden.

 • Ismelda Georgina Gómez

  Ismelda Georgina Gómez

  vrouw, Honduras, Detailhandel

  Ismelda's winkel is uitgegroeid van een groentewinkeltje tot een winkel met een heel breed assortiment. Door goedkoop in te kopen in de grote stad kan ze haar winst vergroten. Daarmee kan ze haar 7 kinderen de toekomst bieden die ze verdienen.

 • Fernando Romero

  Fernando Romero

  man, Honduras, Landbouw, Detailhandel

  73 jaar of niet, de Hondurese Fernando voelt zich nog kiplekker. Iedere dag werkt hij met veel plezier op zijn boerderij en in zijn winkel. Zijn motivatie? Een erfenis voor zijn kinderen. Met een groot microkrediet kan hij zijn bedrijfjes uitbreiden.

 • Vicenta Caceres Chavez

  Vicenta Caceres Chavez

  vrouw, Honduras, Detailhandel

  Van opgroeien in een modderhut naar een eigen stenen huisje. Van geen basisonderwijs naar zelfstudie op je 48e. Vicenta krijgt het voor elkaar met inkomsten uit haar kleine winkeltje. Met een microkrediet van €783 kan ze de schappen aanvullen.

 • Julio Enrique Beteta

  Julio Enrique Beteta

  man, Honduras, Detailhandel, Productie

  Julio is timmerman in het westen van Honduras. Hij heeft nieuwe materialen en gereedschap nodig. Dure spullen, waarvoor hij een groot microkrediet nodig heeft. Maar het moet. Zijn gezin is volledig afhankelijk van de inkomsten uit zijn bedrijf.

Over onze lokale partner PILARH OPDF

Om de microkredieten te verlenen, werken we samen met lokale microfinancieringsinstellingen (MFI's). Lees hier hoe we dat doen

Driekwart van de arme mensen woont op het platteland. Vooral in het westen van Honduras, waar de bevolking grotendeels uit Lenca bestaat, is de armoede groot. Er is weinig werk en maar beperkt toegang tot microkrediet. Daarom werkt Cordaid Microkrediet samen met een lokale partner die juist in dit gebied goed werk verricht: PILARH.

Cordaid partner sinds
2010

Resultaten Pilarh als geheel:

Aantal lopende kredieten: 7.459

Percentage vrouwen: 48%
Percentage manne: 52%

Percentage klanten dat op tijd terugbetaalt: 96%

Aantal vestigingen: 9

Resultaten lening Cordaid Microkrediet

Aantal lopende microkredieten: 778 (11% van het totaal)

Percentage kredieten op platteland: 90%

Percentage kredieten landbouw:49%

 

Over Honduras

Armoede in Honduras


In Honduras leeft 32% van de 7,6 miljoen inwoners in armoede. 23% moet zich zelfs zien te redden met minder dan 1 euro per dag. Het verschil in inkomen tussen arm en rijk, en mannen en vrouwen, is groot. Door de hoge werkloosheid (56%) beginnen veel mensen voor zichzelf. Geschat wordt dat slechts 25% van de mensen toegang heeft tot financiële diensten en dus krediet. Vooral voor de mensen op het platteland is het leven in Honduras niet gemakkelijk.


Teruglopende economie


Door politieke instabiliteit en een grote afhankelijkheid van de export, groeit de Hondurese economie niet of nauwelijks. Veel mannen vertrekken naar de V.S., op zoek naar werk en inkomen. Maar nu ook de Amerikaanse economie achterblijft, sturen zij steeds minder geld naar de in Honduras achtergebleven familie. Vrouwen moeten steeds vaker op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen.


Achtergestelde positie vrouwen


Onvoldoende scholing en een gebrek aan kapitaal maakt het voor vrouwen moeilijk om aan hun armoede te ontsnappen. De grote sociale ongelijkheid tussen mannen en vrouwen helpt daarbij niet. In Honduras verdient een vrouw ongeveer de helft van wat een man in dezelfde positie zou verdienen. Die achtergestelde positie is er niet alleen in de samenleving, maar ook thuis. Daar overheerst een machocultuur die de vrijheid van vrouwen soms behoorlijk beperkt.

15 projecten
85 ondernemers
2105 investeerders
Totaal geïnvesteerd 84079,-
 • Winnaar transparantprijs 2011
 • Keurmerk CBF
 • Keurmerk ANBI